Ucigaşii în serie

Un ucigaş în serie este un asasin recidivist care a comis cel puţin trei crime, într-un interval de câteva zile şi câţiva ani, care separă fiecare din aceste crime şi care realizează un anume nivel de satisfacţie prin moartea victimei sale. Un ucigaş în serie este adesea un psihopat care se caracterizează prin plăcerea pe care o obţine din actele sale şi printr-un sentiment foarte puternic de superioritate; dar există excepţii. Criminalul în serie nu ucide din raţiuni ideologice (chiar dacă uneori îşi poate selecţiona victimele pe criterii etnice, religioase, sexuale sau altele) sau din fanatism. În general, ceea ce-l animă să facă asta este sentimentul de putere absolută pe care i-l imprimă crimele sale. O mare proporţie de ucigaşi în serie a suportat violenţe sau agresiuni sexuale în copilărie.

Dar ucigaşii pasionali nu sunt consideraţi ucigaşi în serie… Termenul ucigaş în serie este o expresie provenind direct din englezul “serial killer” creat de agentul FBI Robert Ressler în anii 70. Acesta a fost pronunţat în timpul procesului lui Ted Bundy, unul dintre cei mai mari ucigaşi pe care i-a cunoscut S.U.A.

 

Contesa maghiară Elizabeth Bathory, una dintre cele mai sângeroase din Istorie, portret din 1585.

Contesa maghiară Elizabeth Bathory, una dintre cele mai sângeroase din Istorie, portret din 1585.

Un ucigaş în serie nu se distinge la nivel fizic sau social. El poate duce o viaţă normală: de exemplu, ucigaşul BTK, care a acţionat în anii 70 şi care a fost arestat abia în anul 2000, avea o soţie şi copii, a lucrat într-o agenţie de securitate înainte de a lucra într-o biserică. S-a constatat că o mare proporţie de ucigaşi în serie a suportat în copilărie abuzuri sexuale, violenţe fizice sau morale. Fiecare ucigaş în serie posedă particularităţi care permit să fie identificat printr-o analiză comportamentală, care vizează profilul său psihologic.

Modelul de operare sau modus operandi şi semnătura ucigaşilor sunt două elemente distincte. Modul de operare este metoda folosită de ucigaş pentru a-şi ataca victimele, felul său de a le alege şi de a le aborda. Semnătura este un act compulsiv, ceva pe care ucigaşul nu se poate abţine să nu-l facă şi care este inconştient.

Modul operator poate fi similar altor ucigaş, este adevărat însă semnătura este în general unică, mai puţin în cazul de copycat sau ai imitatorilor, care reproduc crimele altor asasini în serie.

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.