În fiecare an, Bulgaria primeşte 8,9 milioane de turişti, în principal din Grecia, România, Rusia, Germania, Regatul Unit şi din Scandinavia. După 1995, s-a format şi dezvoltat turismul balnear de-a lungul Mării Negre, în special la Sunny Beach, prima staţiune balneară a ţării, situată în apropiere de Burgas. Puţin mai la nord, se găseşte Albena şi Nisipurile de Aur (Zlatni Pyasatsi), în apropiere de Varna. Cândva rezervată nomenclaturiştilor, Sunny Beach şi celelalte staţiuni sunt frecventate cu asiduitate de numeroşi turişti occidentali.
În regiunea Blagoevgrad, se poate vizita Parcul Urşilor Dansatori la Belitsa, una dintre cele mai mari structuri de primire pentru urşi din Europa, fondată în 2004 graţie fundaţiei austriece Vier Pfoten.
Există multe situri istorice de larg interes: de exemplu, cel de la Veliko Tarnovo, a cărei citadelă este uneori obiectul unui spectacol de sunet şi lumini povestind istoria Bulgariei de-a lungul secolelor.
Staţiunile montane de ski, situate în munţii Rodopi, nu departe de frontiera cu Grecia, ca Pamporovo (cea mai frecventată), situată la 250 km de Sofia, în direcţia sud – vest, şi la 80 km de Plovdiv, atrag turiştii ca un magnet.
Bulgaria este cunoscută pentru mânăstirile sale, apele sale termale şi curative, pentru trandafirii săi, pentru vinurile sale şi iaurtul special. Ţara vecină posedă numeroase tezaure culturale şi turiştii pot beneficia de circuite turistice impresionante, de neuitat. Din fericire, regimul comunist nu a distrus patrimoniul peisagistic, şi chiar construcţiile moderne au ţinut să respecte o anume grijă pentru estetică care uneori ia forme originale.
Sofia este un bun exemplu în acest sens. Unele străzi au rămas încă pavate aşa cum erau la sfârşitul sec. XIX. Plovdiv, al doilea oraş al ţării, posedă un centru istoric foarte bine conservat şi numeroase ruine arheologice care mărturisesc despre trecerea romanilor în regiune.
Litoralul bulgăresc
Începând cu Balcic, liziera plajelor Mării Negre devine continuu şi se lărgeşte până la Varna.
Între Varna şi Nessebar, extremitatea orientală a Starei Planina (Balcani) proiectează coaste împădurite, la sudul cărora se întind foarte frumoasele plaje ale Coastei de Aur şi Nessebar. La sud de această din urmă localitate şi mai ales începând cu Burgas, coasta este mai decupată în stâncile vulcanice întunecate de la Strandja Planina, şi prezintă numeroase plaje cu nisip extrem de fin, adesea modelate de dune, lungi şi frumoase până la Primorsko.
În total, Bulgaria deţine 378 km de coastă (700.000 m2 de plaje).
Până la ultimul Război Mondial, turismul pe litoralul bulgăresc se reducea la câteva manifestări izolate şi neglijabile. Dar Regina Maria a ales Balcicul ca loc pentru reşedinţa sa de vară şi a construit aici un palat superb, cu grădini magnifice. Oraşul şi litoralul a început să fie asaltul de elita românească interbelică, obsedată de acest loc încântător.
După cel de-al Doilea Război Mondial, spaţiile pustii, sălbatice şi neamenajate, au intrat în preocuparea guvernului comunist din Bulgaria care a simţit că prin amenajarea lor puteau avea profit din turism. Începând cu 1948, această zonă a fost pregătită pentru turism internaţional, dar în mod special după 1956.
Au fost create staţiunile de la Drujba, Nisipurile de Aur (Zlatni Pjasaci), Sunny Beach (Slancev Brejag), practic pe un teritoriu virgin.
La Drujba (la 9 km nord de Varna), lucrările au început în 1948. În 1968, staţiunea dispunea de 18 hoteluri, de o capacitate de 2542 de paturi şi de bungalowuri (144 de paturi) dispersate în grădini.
Zlatni Pjasaci a fost implantată la nord de Drujba, într-o pădure magnifică care mărgineşte strâmt o plajă de 3,5 km lungime şi 100 de metri lăţime. Lucrările au început în 1956 – 1957. În 1968, staţiunea avea 61 de hoteluri (11 paturi), numeroase bungalowuri (1700 de paturi) şi campinguri.
Între Varna şi Burgas, s-a fondat a treia staţiune: Sunny Beach (Slancev Brjag), începând cu 1958 pe o plajă lungă de 8 km. În 1968, avea 74 de hoteluri (15 de paturi) şi numeroase bungalow – uri şi campinguri.
Partea de est a litoralului bulgăresc are un farmec aparte, există multe sate de pescari şi atrage mult artiştii plastici, care găsesc aici multe teme de inspiraţie.
Începând cu anii 90, turismul din Bulgaria practic a explodat şi s-a diversificat. Un mare accent s-a pus pe divertisment. În 1978, graţie unei finanţări PHARE în Bulgaria au fost create primele 28 de centre de informare turistică. Acum, numărul lor a ajuns la 60.
Turismul din Bulgaria este de 12 ani într-o continuă dezvoltare şi diversificare şi contribuie masiv la occidentalizarea Balcanilor. După ce a profitat de turiştii veniţi din fostul bloc comunist din Est până la mijlocul anilor 90 (3,4 milioane de turişti în 1995), criza financiară şi învechirea instalaţiilor a adus un mare deficit în sectorul turistic bulgar, ceea ce i-a făcut pe guvernanţi de a regândi strategia pentru a atrage turişti.
S-au alocat fonduri importante (190 milioane de dolari) turismului iar rezultatele nu au întârziat să apară, între 1992 – 2007. Investiţiile făcute au dat roade. În Bulgaria, 60 % din capacitatea hotelieră este situată la Marea Neagră şi doar 7 % în Sofia şi 7 % în staţiunile de ski.